ورق رنگی
ورق رنگی گونه ای از ورق گالوانیزه است که طی مراحلی ویژه رنگ آمیزی می گردد. ورق با لایه ای از رنگ یا پلاستیک پوشیده شده ، سپس مجدداً به صورت کلاف درآمده است و در ادامه بر اساس مصارف آن در سقف ساختمان، بدنه جانبی یخچال ،پروفیل، پنجره ها و غیره تغییر شکل یافته و به هم متصل می شود.
این ورق به یکی از پر طرفدارترین ورق ها جهت ایجاد سقف های رنگی برای ساختمان های مسکونی شده است. ورق رنگی افزون بر رنگ های گوناگونی که دارند، ظاهر متمایزی به سقف خانه ها می دهد و همین موضوع سبب می شو جایگزین خوبی برای ورق های فولادی گالوانیزه معمولی باشند.
ورق گالوانیزه رنگی به دلیل خاصیت ضد زنگ بودن، به عنوان یکی از پرکاربردترین ورق های فولادی تولید شده در کشور شناخته میشود. قیمت ورق رنگی به مواردی مانند: ضخامت، کیفیت ورق گالوانیزه و کارخانه تولید کننده ورق و… بستگی دارد.
آنچه در این متن خواهید خواند:
فرایند تولید ورق رنگی
۱-ابتدا کلاف های ورق گالوانیزه تولیده شده وارد بخش آماده سازی می شود. اولین مرحله آماده سازی پولیش کشیدن سطح ورق است که سبب از بین رفتن ناخالصی ها و چربی ها از سطح فلز می شود، چربی زدایی در این قسمت باید به خوبی انجام شود.
۲-در مرحله بعد به منظور صاف و یک نواخت شدن سطح و بالا بردن کیفیت رنگ آمیزی، با استفاده از غلطک مخصوص سطح فلز را برس کاری می کنند. سپس سطح فلز با آب شستشو داده شده و به روش هوادهی خشک می شود.
۳-در آخرین مرحله از آماده سازی، به منظور بالا بردن مقاومت ورق در برابر خوردگی و افزایش چسبندگی رنگ به سطح ورق ها مواد شیمیایی را روی سطح پاشیده و در دمای مناسب خشک می گردد. پس از خشک شدن، ورق برای ورود به مرحله رنگ آمیزی آماده خواهد بود.
۴-برای رنگ آمیزی ابتدا با استفاده از یک نوع رنگ پرایمر پایه سطح بالایی و پایینی ورق پوشانده شده و وارد کوره پخت می شود.
۵-پس از سرد شدن ورقها، رنگ نهایی که بر حسب کاربرد ورق ممکن است از جنس های مختلفی مانند: پلی استر، اپوکسی، پلی وینیل کلراید و یا پلی اورتان باشد توسط غلطک روی سطح ورق فلزی قرار گرفته و وارد مرحله آخر پخت رنگ می شود.
۶-محصول نهایی تولید شده مقاومت بالایی در برابر خوردگی، زنگ زدگی و پوسیدگی خواهدد داشت.در تولید ورق رنگی نکاتی را باید مد نظر قرار داد از جمله اینکه سطح ورق کاملا تمیز و عاری از هرگونه ضایعات و موارد روغنی باشد، با انجام زیرسازی سطح ورق حالت چسبندگی برای رنگ داشته باشد، همچنین میزان مقاومت آستری نسبت به محیطی که ورق در آن قرار می گیرد سنجیده شود.
کاربرد ورق رنگی
کاربردهای ورقهای پوشش دار رنگی به دلیل سازگاری و قابل استفاده بودن آن در تکنیک های رایج شکل دهی بسیار متنوع است. پانچ کردن، شکل دهی (خمش، شکل دهی غلتکی، کشش عمیق) از مهمترین فرآیندهای مکانیکی هستند که پس از رنگ آمیزی ورق میتوان روی آن اعمال کرد. متصل کردن قطعات در فرآیند مونتاژ ورق ها از طریق لبه دار کردن، چین دار کردن، پیچ کردن، پرچ کردن، کلینچینگ، چسباندن و یا ترکیبی از روش های فوق امکان پذیر است. فقط از جوشکاری به صورت محدود استفاده می شود، زیرا پوشش به طور کلی از نظر الکتریکی رسانا نیست و دردماهای بالای جوشکاری می سوزد.
استفاده در صنعت ساختمان
زمینه کاربردی اصلی ورقهای پوشش دار فولادی و آلومینیومی در صنعت ساختمان و معماری است. موارد استفاده در این بخش شامل پروفیل های ذوزنقه ای،سینوسی شکل با پوشش مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی برای نمای بیرونی و پشت بام، همچنین درهای فلزی، چارچوب پنجره ها، درهای صنعتی، ناودانها، کرکره ها و موارد مشابه است . در کاربردهای درون ساختمان نیز از ورقهای پوشش دار برای اجزای تقسیم بندی (پارتیشن) و سقف پوشش ها (سقف کاذب) و همچنین در تجهیزاتی مانند مبلمان فولادی و ساخت قفسه ها و تزئینات داخلی مغازه ها نیز استفاده می شود.
استفاده در ساخت وسایل خانگی
یکی از بخشهای مهم مصرف این ورق ها در “کالاهای سفید” است. لوازم الکتریکی خانگی و اداری نیز در این طبقه بندی قرار میگیرند. امروزه حدود ۲۵ درصد از سطح بیرونی لوازم خانگی در خط تولید، پیش رنگ شده اند. بدنه و درهای یخچالها و فریزرهای ها همچنین بدنه ماشین های لباسشویی، خشک کن ها، ماشین های ظرفشویی، اجاق گازها، مایکروویو ها، هواکش ها و هود ها از این دسته اند.
پوشش وسایل کاربردی در بخش ارتباطی- الکترونیکی، گرم کننده ها، دستگاههای الکترونیکی کوچک، بخش هایی از دستگاه های قهوه ساز، قاب لامپ ها و روشنایی ها است.نیز نمونههایی از کاربردهای عمومی ورق های پوشش دار هستند.
استفاده در ساخت وسایل نقلیه
همچنین در زمینه وسایل نقلیه نیز موارد کاربردی وسیع به وجود آمده است. در ساخت اتومبیل، ورق های فولادی گالوانیزه قابل جوش با مقادیر مصرف رو به افزایش، با آستر محافظ خوردگی رنگ میشوند که این آستر نقش اساسی در حفاظت خوردگی بدنه ایفا می کند.
این ورق ها، همچنین جایگزین مراحل رنگ آمیزی متداول در صنعت اتومبیل سازی شده است، به عنوان مثال از ورق رنگی در بدنه بیرونی، فیلتر روغن و یا قطعات مشابه و همچنین قطعاتی که قابلیت جذب صدا دارند استفاده میشود. سقف های کشویی به عنوان مثال از موارد دیگر کاربردهای فراوان ورق رنگی در صنعت اتومبیل سازی است.
اجزای بیرونی بدنه ماشینهای سنگین و اتوبوس ها نیز از ورقهای رنگی ساخته میشوند. اتومبیل های مسافرتی (کاروان) و بدنه خانههای سیار نیز غالباً از ورق های آلومینیومی رنگی ساخته می شوند.
به طور کلی برخی از کاربرد های متداول این نوع ورق های فلزی به شرح زیر است:
صنعت ساختمان مانند سقف کاذب و نماهای دکوراتیو
صنایع فلزی مانند کابینت
ساندویچ پانل برای پوشش سقف و دیوار
لوازم خانگی مانند در یخچال و فریزر
صنعت حمل و نقل
سردخانه ها
بدنه دیگ های بخار و ماشین آلات صنعتی
سقف و بدنه انبارها و کارگاه ها
صنایع ساختمانی مانند سقف کاذب،سقف و بدنه ی انبارها و کارگاه ها
صنایع فلز مانند کابینت و بدنه ی کامپیوتر
لوازم خانگی مانند آبگرمکن و اجاق گاز
ساخت کانتینر و سردخانه ها
مزایای ورق رنگی
سبک بودن:
اکثر ورقهای رنگی موجود در بازار از جنس آلومینیوم ساخته میشوند. از آن جهت که فلز آلومینیوم یکی از سبک ترین فلزهای صنعتی و تجاری است و تنها یک سوم از تراکم آن دارای ناخالصی هایی مانند مس و یا فولاد است، میتوان گفت ورق رنگی دارای وزن بسیار کمتر از محصولات هم رده خود با همان حجم است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برای پوشاندن یک سقف قیمت ورق رنگی استفاده شده بسیار کم تر از ورق های دیگر برای پوشاندن همان سقف است. علاوه بر سبک بودن این ورق ها نسبت به ورق هایی با متریال های دیگر بسیار مقاوم تر و با دوام تر هستند.
ضد حریق
با توجه به غیرقابل اشتعال بودن آلومینیوم، ورقهای رنگی که اکثرا از این ماده تولید میشوند نیز غیر قابل اشتعال و ضد حریق هستند. بنابراین، باتوجه به پایین بودن قیمت ورق رنگی، گزینه بسیار مناسبی برای ایمن سازی سقف خانه ها، انبارها، کارخانهها و مکان هایی مانند اینها است.
قیمت مناسب
یکی دیگر از مزایای اصلی قیمت مناسب و مقرون به صرفه آن است.
ضد زنگ بودن
هنگامی که در مجاورت هوا قرار میگیرد یک لایه نازک از اکسید آلومینیوم روی سطح آن ایجاد شده است که این لایه محافظ موجب به وجود آمدن یک مقاومت مناسب در مقابل زنگ زدگی یا خوردگی می گردد. لذا سقف های ساخته شده با ورق رنگی گالوانیزه ئر مقابل بارندگی ، بادهای شدید و آفتاب مقاوم است.
تثبیت رنگ:
ورق های گالوانیزه با توجه به پروسه هایی شیمیایی ویژه ای رنگ شده اند که سبب حفظ رنگ خود به مدت طولانی خواهد بود.
دوام
این نوع ورق بسیار مقاوم هستند و دارای عمر طولانی می باشند. این نوع ورق در دمای کم ، استحکام کششی مطلوبی برخوردار می باشند. لذا می توان از ورق رنگی در هر شرایط آب و هوایی استفاده نمود. افزون بر این بارهای سنگین بدون آسیبی تحمل میکنند. به دلیل دوام و ماندگاری آن بیشتر در سقف سازی و همچنین قیمت مناسب ورق رنگی موجب صرفه جویی در هزینه ها می گردند.
نصب آسان
ورق های رنگی با توجه به فرایند تولید ی آن که در ابتدای متن به آن اشاره شد از ضخامت کم ، استحکانم بالا و وزن کمی بر خوردار است. بنابراین نصب آنها بسیار آسان تر از متریال های سنگین و قدیمی است. ورق گالوانیزه رنگی بر خلاف ورق های دیگر خم نمیشود و روی سقف ها فشار نمی آورد.
سازگار با طبیعت
یکی از مهم ترین مزیت این ورق ها سازگاری آنها با طبیعت و به نوعی قابل بازیافت بودن آنها است.
برای بازیافت این ورق ها تنها ۳ تا ۵ درصد از انرژی که برای تولید آن صرف شده است نیاز است. این مسئله برای سلامت طبیعت بسیار مهم و حائز اهمیت است و از نظر زیست محیطی این ویژگی رنگی بسیار حائز اهمیت است.
زیبایی منحصربفرد
ورق رنگی با رنگ ها، شکل ها، اندازه ها و ضخامت های متفاوت و متنوعی که دارد، ارزش زیبایی شناختی یک ساختمان را به میزان زیادی افزایش میدهد. این ویژگی باعث ایجاد کاربردهای فراوانی برای اهداف تزئینی دیواری در مکان هایی مانند هتل ها، رستوران ها، فرودگاه ها و دفاتر اداری شده است.
مشخصات قطر و ضخامت
این ورق به شکل رول فرم تولید می شود . استاندارد تولید آن در عرض های ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متری است و می بایست مشخصات را بر پایه این مشخصات سفارش دهید. در بازار آهن ابعاد ۲*۱ و یا ابعاد ۲۵/۱*۵/۲ تولید و عرضه می شوند. تمامی این ابعاد به سفارش مشتری قابل برش و فرمدهی هستند.
انواع ورق رنگی
این نوع ورق ها در انواع رنگ ها و مدل ها موجود هستند که شما می توانید بسته به نیاز و بودجه خود از بین انواع رنگ ها و مدل ها یکی را انتخاب کنید. در این مقاله می خواهیم ۴ نوع از معروف ترین و پرکاربردترین ورق های رنگی را به شما معرفی کنیم :
ورق کرکره نوعی ورق گالوانیزه به شکل سینوسی است. ورق های تولید شده کرکره ای دارای ضخامت های بین ۰٫۳ تا ۱ میلی متر در عرض ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر هستند. از این نوع ورق برای ساخت سقف های شیروانی و شیبدار استفاده می شود.
ورق گالوانیزه ذوزنقه ای جزو محبوب ترین ورق های تولید شده در کارخانجات تولید فولاد محسوب میشود. ضخامت این محصولات بسته به سفارش مشتری بین ۰.۳۰ میلی متر تا ۲ میلی متر متغیر است و در عرض های ۱۰۰ الی ۱۲۵ سانتیمتر تولید می شود.
-
ورق شادولاین
ورق شادولاین نوعی ورق شیروانی است که از حالت های موج دار شبیه به ذوزنقه تشکیل شده و با بازی با سایه ها، زیبایی خاصی به سقف های شیروانی می بخشد و ساختمان را از شکل سنتی خارج می کند. استفاده از این نوع ورق به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب آن روز به روز در حال گسترش است.
ورق های شادولاین تنوع رنگ فراوانی دارند و نوع رنگ بکار رفته در آن ها بسیار بادوام و ضد خوردگی هستند. هر ورق رنگی آن دارای کد استاندارد جهانی رال رنگ بوده و بر اساس آن تعرف شده است. ورق شادولاین گالوانیزه رنگی در ضخامت های متفاوتی بین ۰٫۳ تا ۰٫۷ میلی متر در عرض های ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر تولید می شوند و در برابر تغییر رنگ ، شکل ، حرارت و رطوبت مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.
-
ورق سفال
ورق طرح سفال پالرمو شکل خاصی از فرم دهی ورق رنگی است که این محصول کاملا شبیه تایل سفال سنتی می شود و زیبایی خاصی به سقف ویلایی شما می بخشد.ولی مانند سفال شکننده نیست و وزن بالایی هم ندارد.از این رو جایگزین بسیار مناسبی برای سفال های خاکی سنتی بوده و علاوه بر جذابیت بصری(تنوع رنگی بیش از ۱۰ رنگ) ضد زلزله و مقاوم نیز هست.
صرفه جویی
از آنجا که در طی فرآیند تولید “با بکارگیری ورق رنگی” دیگر نیازی به رنگ کردن ورق آن نیست، بنابراین لازم است که در پیش طرح های اولیه، استفاده از ورق رنگی مدنظر قرار گیرد، بدین ترتیب به ویژه در خطوط تولید و مونتاژ تازهتاسیس، مزیتها و نتایج متعددی به دست میآید. به دلیل عدم نیاز به خط رنگ آمیزی فضای کمتری مورد نیاز است.
علاوه بر آن نیازی به خریداری مواد شیمیایی به منظور رنگ آمیزی و آماده سازی اولیه نیز نمی باشد. بنابراین هزینه های دفع و بازیافت هم حذف می شوند. مجموعه فرآیند تولید نیز نیاز کمتری به حضور موثر پرسنل دارد. در مجموع به کارگیری ورق رنگی منجر به صرفهجویی در موارد زیر می گردد:
- صرفه جویی در تاسیسات رنگ آمیزی قطعه تولیدی که فرآیندهای آماده سازی اولیه و شستشو در آن پرهزینه است.
- صرفه جویی در هزینه های نگهداری رنگ و مواد شیمیایی
- عدم نیاز به آزمایشگاه رنگ
- صرفه جویی در هزینه های نگهداری تاسیسات
- صرفه جویی در تصفیه پساب ها و گازهای خروجی
- صرفه جویی در رنگ های باقی مانده
- صرفه جویی در هزینه های بیمه
روش های فرم دهی
تکنیک های رایج شکل دهی آن بسیار متنوع است. پانچ کردن، شکل دهی (خمش، شکل دهی غلتکی، کشش عمیق) از مهمترین فرآیندهای مکانیکی هستند که پس از رنگ آمیزی ورق میتوان روی آن اعمال کرد.
متصل کردن قطعات در فرآیند مونتاژ ورق ها از طریق لبه دار کردن، چین دار کردن، پیچ کردن، پرچ کردن، کلینچینگ، چسباندن و یا ترکیبی از روش های فوق امکان پذیر است. فقط از جوشکاری به صورت محدود استفاده می شود، زیرا پوشش به طور کلی از نظر الکتریکی رسانا نیست و دردماهای بالای جوشکاری می سوزد.
کلام آخر
همان طور که مطالعه کردید، چندین نمونه مختلف از ورقهای رنگی وجود دارد که هر کدام از آنها دارای کاربردهای متفاوتی هستند. هر چه از مواد اولیه بهتر و قویتری در ساخت این ورقها استفاده شده و البته کار بیشتری بر روی آنها انجام گیرد،قیمت بالاتری هم خواهند داشت. شما باید ابتدا ویژگیهای مورد نیاز مصرف خود را انتخاب کرده و در ادامه مناسبترین نوع ورق فولادی برای ان را انتخاب نمایید.