برای ساخت کدام پروفیل می توانیم از ورق گرم استفاده کنیم؟

برای ساخت کدام پروفیل می توانیم از ورق گرم استفاده کنیم؟

پروفیل ها یکی از پرکاربرد ترین محصولات فولادی هستند که از ورق گرم  به دست می آیند. ورق گرم به دلیل ویژگی های مکانیکی عالی و همچنین ترکیبات شیمیایی خاصی که دارد، برای ساخت انواع پروفیل مورد استفاده است.

زندگی امروزه ما با پروفیل های فولادی گره خورده است به طوریکه جزئی جدایی ناپذیر در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی، خودرو سازی و حتی بسته بندی محصولات به شمار می آید.

اما ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که ورق گرم اصلا برای ساخت چه پروفیل هایی مورد استفاده است یا اینکه خود ورق گرم یا پروفیل چیست؟ برای پاسخ به این قبیل سوالات، با ما همراه باشید.

 

ورق گرم چیست؟

ورق گرم یکی از محصولات فولادی است که به روش نورد گرم بدست می آید. در روش نورد گرم، فولاد در دمای بسیار بالا حرارت داده می شود و پس از رد شدن از غلتک های مختلف به ضخامت مورد نظر می رسد که محصول نهایی ورق گرم نورد دیده نام دارد. از ورق گرم برای ساخت انواع محصولات ساختمانی و صنعتی استفاده می شود.

انواع ورق گرم

ورق های گرم از لحاظ جنس به سه دسته رایج St37، St44 و St52 تقسیم می شوند و اما دسته بندی دیگری هم در ایران وجود دارد که در بورس ایران عرضه می شود و مختص به شرکت فولاد مبارکه می باشد که به شرح زیر است:

  • ورق گرم B. ورق نوع یک یا ورق گرم B با عرض های ۱۲۵۰ و ۱۲۰۰ میلی متر در بورس کالای ایران عرضه می شود که ضخامت آن ۴ میلی متر است.
  • ورق گرم C. این محصول که ورق نوع دو هم نامیده می شود با عرض های ۱۳۰۰، ۱۳۵۰، ۱۴۰۰ و ۱۴۵۰ در بورس ایران عرضه می شود که ضخامت های ۵ و ۶ میلی متری دارد.

پروفیل چیست؟

پروفیل ها محصولاتی فولادی هستند که طراحی و سطح مقطع خاصی دارند و در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی و سازه های صنعتی مانند سوله کاربرد دارند. این محصولات که طول ثابتی دارند هم به روش نورد گرم و هم سرد تولید می شوند. تنوع ابعاد و اشکال این محصول در بازار بسیار زیاد است و برای همین به انواع مختلفی تقسیم می شوند.

انواع پروفیل

پروفیل ها از لحاظ شکل ظاهری به نوع بسته و باز تقسیم می شوند. طراحی پروفیل های باز به گونه ای است که یک سر مقطع آنها باز است و برای همین قدرت اتصال به مصالح ساختمانی و صنعتی را آسان تر می کند. پروفیل های باز به ۹ دسته زیر تقسیم می شوند:

  • تیرآهن
  • پروفیل زد
  • چهارچوب فلزی
  • ناودانی
  • نبشی
  • پروفیل زهوار
  • سپری
  • تسمه فولادی
  • گارد ریل

در مقابل، پروفیل های بسته به مقاطع فولادی گفته می شود که از لحاظ هندسی متفاوت هستند و سطح مقطع آنها بسته است. از این محصول بیشتر به عنوان ستون و در ساخت درب و پنجره استفاده می شود. پروفیل های بسته عبارتند از:

  • قوطی ساختمانی و صنعتی
  • پروفیل لنگه دری
  • لوله فولادی (گاز، آب و نفت)
  • پروفیل پی وی سی

 

پروفیل های تولید شده از ورق گرم

ورق گرم نورد دیده یا ورق سیاه به دلیل اینکه در دمای بسیار بالا حرارت داده می شود، می توان آن را به هر شکلی در آورد. در دمای بالا، به دلیل حرارت زیاد، مولکول های نورد گرم دچار تغییراتی می شوند و برای همین خاصیت پلاستیکی بیشتری پیدا می کنند.

همچنین در دمای بالا، لایه ای از اکسیداسیون روی سطح ورق ایجاد می شود و باعث می شود محصولاتی که از ورق گرم بوجود می آیند، مقاومت زیادی در برابر خوردگی داشته باشند. اما با ورق گرم چه پروفیل هایی می توان تولید کرد؟

از ورق گرم برای تولید پروفیل هایی مانند زد، چهارچوب فلزی و تسمه فولادی استفاده می شود. کیفیت پروفیل هایی که از این ورق بدست می آید به جنس ورق سیاه بستگی دارد که به سه نوع St37، St44 و St52 تقسیم می شود. برای اینکه با این پروفیل ها آشنایی بهتر پیدا کنیم، توضیح کوتاهی درباره آنها اینجا ارائه می دهیم.

  • پروفیل زد. یکی از پرکاربرد ترین محصولات در صنایع و ساختمان سازی است که بیشتر در ساخت سقف سوله ها به عنوان تکیه گاه استفاده می شود. شکل این محصول به مانند حرف Z انگلیسی است و طراحی آن به صورتی است که می توان آن را به راحتی با قطعات دیگر جوشکاری یا پیچ و مهره کرد.

از ویژگی های منحصر به فرد این محصول می توان به مقرون به قیمت مناسب، امکان تولید بر اساس سفارش مشتری، دوام بالا و وزن کم اشاره کرد. شرکت آریا صنعت کُرن تنها کارخانه تولید کننده پروفیل های زد در ایران است که بر اساس استانداردهای ایرانی و خارجی  این محصول را با کیفیت بالا به بازار عرضه می کند.

  • چهارچوب فلزی. برای ساخت انواع درب و پنجره نیاز به یک قالب مقاوم و در عین حال سبک وزن است. برای این کار از چهارچوب فلزی استفاده می شود که از ورق گرم بدست می آید. این محصول مناسب برای انواع طراحی های ساختمان در اندازه های مختلف است زیرا بسته به پلانی که در نقشه ساختمان قرار می گیرد می توان ابعاد آن را سفارشی سازی کرد و برش داد.

چهارچوب های فلزی بر اساس طراحی به چهار مدل رومی، ساده، فرانسوی و مکزیکی تقسیم می شود که نوع فرانسوی آن در بازار بسیار رایج است. از این محصول برای ساخت فریم های پنجره پی وی سی هم استفاده می شود.

  • تسمه فولادی. نواری فولادی است که به دلیل مقاومت کششی زیادی که دارد در بسته بندی محصولات سنگین مانند انواع ورق های فولادی و حتی چوب بسیار کاربرد دارد. جنس این محصول معمولا از فولاد St37-2 است که استحکام کششی تسمه را بالا می برد.

کاربرد پروفیل های تولید شده از ورق گرم

همانطور که توضیح داده شد، پروفیل های تولید شده از ورق گرم به سه دسته زد، تسمه فولادی و چهارچوب فلزی تقسیم می شوند که برای مصارف مختلف مورد استفاده هستند و این را مرهون ویژگی های مکانیکی و ترکیبات شیمیایی عالی ورق گرم است. موارد کاربرد این پروفیل ها در زیر به صورت جداگانه توضیح داده شده اند:

  • پروفیل زد. همانطور که به آن اشاره شد، عمده ترین مصرف این محصول، ساخت سقف های سوله است. ولی ویژگی های مکانیکی ، طراحی منحصر به فرد و قابلیت جوشکاری که این محصول دارد باعث می شود تا در موارد دیگر مانند ساخت پنل های خورشیدی، ریل های قطار، اسکلت های فلزی ساختمان، تقویت ساختمان های چند طبقه و ساخت مقاطع مرکب کاربرد داشته باشد.
  • چهارچوب فلزی. عمده ترین کاربرد این محصول ساخت انواع درب های ورودی و داخلی و همچنین پنجره های ساختمان است.
  • تسمه فولادی. این محصول به دلیل اینکه سطح صافی دارد، به راحتی می توان آن را ماشین کاری کرد و برای کاربردهای مختلف برش داد. به عنوان مثال برای مصارف ساختمانی در ابعاد بزرگ برش داده می شود و برای ساخت بادبند و نرده مورد استفاده است. در مصارف خانگی در ابعاد کوچک به عنوان مثال برای ساخت برزنت کولر و ماشین لباسشویی کاربرد دارد.

کلام پایانی

برای ساخت کدام پروفیل می توانیم از ورق گرم استفاده کنیم؟ استفاده از ورق گرم برای تولید انواع پروفیل های ساختمانی و صنعتی مانند پروفیل زد، چهارچوب فلزی و تسمه فولادی بسیار رایج است. ورق گرم نورد دیده به دلیل اینکه در دمای بسیار بالا حرارت داده می شود، ویژگی های مکانیکی و مقاومتی خوبی مانند مقاومت کششی و استحکام تسلیمی پیدا می کند و برای همین برای ساخت انواع پروفیل مورد استفاده است.

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.