قبل از خرید هر محصول فولادی، کسب اطلاعات لازم درباره آن امری ضروریست. ورق سیاه هم از این امر مستثنی نبوده و به یک راهنمای خرید نیاز دارد. هنگام خرید ورق سیاه باید مواردی مانند ضخامت، ابعاد، جنس و کارخانه تولید کننده را در نظر گرفت.
بسیاری از مواقع پیش آمده است که خریداران به خاطر عدم آگاهی و اطلاعات کافی درباره این محصول، دچار ضرر های زیادی شده اند. ورق سیاه به دلیل کاربردهای زیادی که در بازار دارد، تقاضا برای خرید آن بسیار زیاد است و برای همین افزایش دانش و اطلاعات در این زمینه، به خرید مناسب این محصول کمک می کند.
از این رو، در این مقاله یک راهنمای کلی درباره این محصول آماده کرده ایم تا اطلاعات کافی درباره این محصول داشته باشید.
کارخانه های تولید کننده ورق سیاه
یکی از مهم ترین عوامل در خرید ورق سیاه، کارخانه تولید کننده آن است. هر کارخانه با توجه به نیاز بازار، مواد اولیه و سیاست های خاصی که دارد، ورق های سیاه مختلفی تولید می کند. همچنین، ورق سیاه با مشخصات متفاوتی در کارخانه ها ارائه می شود که بسته به تقاضاهای بازار عرضه می شود.
از مهم ترین کارخانه های تولید کننده ورق سیاه می توان به فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان و مجتمع فولاد گیلان اشاره کرد.
ضخامت ورق سیاه
ورق سیاه جزء ورق های فولادی است که تا ۱۰۰ میلی متر ضخامت دارد و برای همین تنوع ضخامت بالایی دارد. از ورق های نازک برای تولید لوله ها و پروفیل های ساختمانی و حتی ساخت لوازم خانگی استفاده می شود و از ورق های ضخیم برای کاربردهای صنعتی مانند ساخت کشتی، دیگ های بخار و شاسی کامیون استفاده می شود که وزن بیشتری را تحمل می کند.
پس بسته به ضخامت، کاربرد ورق سیاه متفاوت است. ضخامت های ورق سیاه از ۲ میلی متر شروع می شود و تا ۱۰۰ میلی متر می رود. البته قابل ذکر است که با بالا رفتن ضخامت ورق سیاه، وزن آن هم بیشتر می شود که در قیمت آن بسیار تأثیر گذار است.
ابعاد ورق سیاه
ورق های سیاه فابریکی که توسط کارخانه تولید می شوند ابعاد استانداردی دارند و به حالت رول به بازار عرضه می شوند. ابعاد ورق سیاه که طبق استانداردهای داخلی و خارجی تولید می شوند با عرض های ۱۰۰۰، ۱۲۵۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ میلی متر ارائه می شود. طول این ورق اصولا ۶ و ۱۲ متری است.
البته ورق به حالت شیت هم به بازار عرضه می شود که ابعاد آن بر اساس سفارش مشتری برش داده می شود که ورق سیاه برشی نام دارد. قابل ذکر است که ورق سیاه برش خورده به دلیل اینکه توسط دستگاه برش خورده و فابریک نمی باشد تا حدی تُلرانس ابعادی داشته و نسبت به ورق سیاه فابریک دقت ابعادی کمتری دارد. برای همین توصیه می شود قبل از خرید ورق مورد نظر، به ابعاد آن توجه کنید.
کیفیت ورق سیاه
کیفیت، یکی از عوامل جذب یک خریدار به محصول است. ورق سیاه با کیفیت در بازار اصولا سطحی صاف دارد و فاقد هر گونه زدگی است. ورق سیاهی که بی کیفیت باشد تلرانس ابعادی بیشتری دارد و معمولا گوشه های آن کیفیت مناسبی ندارد و ممکن است لبه های آن کمی انحنا داشته باشد که با چشم مسلح می توان آن را مشاهده کرد. همچنین ورق سیاهی که کیفیت پایین دارد، فرو رفتگی روی سطح آن دیده می شود.
ممکن است برخی افراد با بررسی مشخصاتی که درباره کیفیت ورق سیاه گفته شد، باز هم دچار گمراهی و اشتباه شوند. ولی اصلا جای نگرانی وجود ندارد زیرا استاندارد آلمانی DIN 17100، ورق سیاه را طبق شاخصی به نام St تعریف می کند که ترکیبات شیمیایی موجود در ورق را تعیین می کند. بر این اساس ورق های سیاه به سه کیفیت زیر تقسیم می شوند:
- ورق سیاه St37
- ورق سیاه St44
- ورق سیاه St52
تفاوت بین این کیفیت ها، میزان کشش آنها است که بر اساس کربن به کار رفته در فولاد ورق است. هر چه عدد کناری St بالاتر رود کربن آن بیشتر می شود و در نتیجه انعطاف پذیری آن کمتر می شود. به عنوان مثال ورق St37 کشش و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به ورق سنگین St52 دارد.
وزن ورق سیاه
از فاکتورهای مهم دیگر که هنگام خرید ورق سیاه باید به آن توجه کرد، وزن آن است. بارها پیش آمده است که فردی قبل از خرید، وزن ورق را به صورت تقریبی در نظر گرفته ولی هنگام بارگیری دچار مغایرت های وزنی می شود. برای همین دانستن وزن ورق سیاه و محاسبه آن الزامی است.
برای محاسبه وزن ورق سیاه عموما از یک فرمول خاص استفاده می شود که با داشتن عرض، طول و ضخامت می توان آن را به راحتی محاسبه کرد.
عدد ۷٫۸۵ که در فرمول بالا ارائه شده است عدد ثابتی است و بیانگر چگالی آهن است.
قیمت ورق سیاه
مهم ترین عامل در خرید ورق سیاه، قیمت آن است. قیمت ورق سیاه تحت عواملی مانند قیمت اسلب و قراضه، مسائل سیاسی، تورم جهانی ، قیمت ورق بورس کالا، نوسانات ارز و همچنین میزان عرضه و تقاضا تحت تأثیر قرار دارد. از این رو در نظر داشتن این عوامل تأثیر گذار، در خرید بسیار ضروری است.
به عنوان مثال، ممکن است طی بازه زمانی خاصی، نوسانات ارزی در کشور رخ دهد که قیمت ورق سیاه را شدیدا تحت تأثیر قرار می دهد. یا ممکن است قیمت کشف شده ورق سیاه در بورس کالا در یک روز با روز دیگر تفاوت فاحشی داشته باشد. از این رو قبل از خرید این محصول باید به عوامل تأثیر گذار بر قیمت گذاری این محصول توجه کرد.
نکات ضروری قبل از خرید ورق سیاه
- پیش فاکتور کردن. مهم ترین نکته ای که هنگام خرید ورق سیاه باید رعایت کرد، پیش فاکتور کردن خرید است. مزیت پیش فاکتور اینست که فقط در حد اعلام قیمت است و به نوعی خریدار هنوز از خرید مطمئن نیست. هنگامی که خریدار تصمیم قطعی گرفت، آن وقت می تواند خرید خود را نهایی کند.
- بررسی روش ارسال بار. نکته دیگری که باید قبل از خرید ورق سیاه مورد توجه قرار داد، روش ارسال بار است. ورق های با ضخامت کمتر پایین را به صورت رول و شیت ارسال می کنند ولی ورق های با ضخامت بالاتر را به صورت شیت ارسال می کنند. برای همین در نظر گرفتن هزینه های حمل و نقل در این باره بسیار مهم است.
- تخمین تعداد خرید. قبل از خرید ورق سیاه، باید توجه داشت که چه تعداد ورق سیاه می خواهید. اگر ورق سیاه با تُناژ بالا می خواهید، باید آن را از بورس یا کارخانه تهیه کنید. ولی اگر ورق با تعداد تُناژ پایین می خواهید می توانید از شرکت های ارائه کننده ورق سیاه خریداری کنید. یکی از شرکت های ارائه کننده ورق سیاه، شرکت آریا صنعت کُرن است که ورق سیاه را در سایزها و ضخامت های مختلف به بازار عرضه می کند.
کلام پایانی
هنگام خرید ورق سیاه باید به مواردی همچون وزن، قیمت، کارخانه تولید کننده، ابعاد و کیفیت آن توجه کرد که در بخش اول این مقاله سعی کردیم درباره راهنمای خرید ورق سیاه توضیحاتی ارائه دهیم و امیدواریم که برای شما مفید واقع شده باشد. در بخش دوم این مقاله، درباره سایر نکات ضروری برای خرید ورق سیاه صحبت می کنیم.