مصالح در صنعت ساختمان سازی نقش بسیار مهم و حائز اهمیتی دارند که هر کدام بر اساس نوع کارآیی در شکل گیری ساختمان اثر می گذارند. پروفیل ها نیز یکی از این مصالح کاربردی هستند که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند.

با حضور پروفیل‌ها در ساختمان، استحکام کششی، برشی و تسلیم سازه در مقادیر بسیار زیادی افزایش یافته و وزن کلی ساختمان نیز کاهش چشم‌گیری داشته است. پروفیل‌ها در انواع گوناگونی تولید می‌شوند تا در قسمت‌های متفاوتی از سازه به کار بروند؛ هر پروفیل در هر شکل، کاربردی مخصوص به خود دارد.

در این مقاله  از آریا صنعت کرن قصد داریم در مورد پروفیل های ساختمانی صحبت کنیم. شرکت آریا صنعت کرن تولید کننده انواع پروفیل Z ، پروفیل u(تقویتی گالوانیزه) ، نبشی فرمینگ ، عرشه فولادی، کرکره سینوسی، کرکره ذوزنقه است برای اطلاع از قیمت پروفیل Z و…. با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

پروفیل چیست؟

پروفیل یا نیم‌رخ یا رُخ‌نما (به انگلیسی Profile) از نظر واژگان به معنای مقطع ثابت و طول بسیار است که در اصطلاح ساختمان‌سازی و ماشین‌سازی برای قطعات فولادی به‌کار می‌رود، که به اشکال گوناگون ساخته می‌شود.

به طور کلی پروفیل به مقاطع فولادی توخالی گفته می‌شود که در شکل‌های متنوعی مانند مربعی، مستطیلی، دایره‌ای و جعبه‌ای تولید و عرضه می‌شوند.پروفیل‌ها بوسیله ورق‌های فولادی تولید می‌شوند؛ این ورق‌ها به صورت آلیاژی تولید شده‌اند. پروفیل‌ها با ورق‌های فولادی گوناگونی ساخته می‌شوند؛ به عنوان نمونه، دسته‌ای از پروفیل‌ها با ورق‌های گالوانیزه و دسته‌ای دیگر با ورق‌های سیاه تولید می‌شوند.

دسته بندی انواع پروفیل

به طور کلی این محصولات به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم بندی می شوند. پروفیل های صنعتی به آن دسته از محصولات گفته می شود که در صنایع گوناگون اعم از نظامی و خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. این در حالی است که عمده کاربرد نوع ساختمانی در ساخت در و پنجره و سقف ساختمان ها می باشد. به جهت کاربرد بیشتر پروفیل های ساختمانی در ادامه به بررسی دسته بندی این محصولات خواهیم پرداخت.

انواع ساختمانی را می توان از لحاظ شکل ظاهری و فرآیند ساخت به دسته های گوناگونی تقسیم بندی کرد. از لحاظ نحوه ساخت سه دسته پروفیل نورد سرد، نورد گرم و مرکب در بازار موجود است. این محصولات به طور معمول در طول های ۶، ۱۲ و ۱۴ متر در بازار موجود بوده و با استانداردهای متفاوتی تولید می گردد. معروف ترین استاندارد این محصولات که در ایران نیز رعایت می گردد استاندارد اروپایی DIN می باشد.

پروفیل ساختمانی دقیقا چیست؟

 

پروفیل‌های ساختمانی در قسمت‌ها و بخش‌های گوناگونی از ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. دسته‌ای از پروفیل‌های ساختمانی برای تولید درب و پنجره و دسته‌ای دیگر در مستحکم‌سازی سازه به کار می‌روند.

هر کدام از پروفیل های ساختمانی، براساس کاربرد، با ورق خاصی تولید شده‌اند؛ به عنوان نمونه، پروفیل های ساختمانی درب و پنجره به سبب اینکه مواجه‌ی بیشتری با رطوبت دارند، معمولا از ورق‌های گالوانیزه فولادی (روی‌اندود) تولید می‌شوند.

ویژگی های پروفیل‌های ساختمانی

یکی از مهم‌ترین مسائل در بکارگیری مصالح ساختمانی، این مسئله است که مصالح ساختمانی باید انعطاف و شکل‌پذیری مطلوبی داشته باشند. پروفیل های ساختمانی، قابلیت انعطاف و شکل‌پذیری نسبتا مطلوبی دارند و این مسئله، فرآیند استفاده از این مصالح را آسان‌تر می‌کند. اگر قابلیت انعطاف‌پذیری را به کناری بگذاریم، سایر ویژگی‌های پروفیل ساختمانی موارد زیر است:

  • قابلیت جوش‌پذیری مطلوب.
  • دقت ابعادی بسیار زیاد.
  • مقاومت مطلوب در برابر فشارهای احتمالی.
  • ضخامت زیاد و در نتیجه افزایش مقاومت در برابر ضربات و خوردگی‌ها.
  • انواع پروفیل های ساختمانی

پروفیل های ساختمانی به دسته‌ها و گروه‌های متفاوتی تقسیم شده‌اند؛ یکی از مهم‌ترین تقسیم‌بندی‌های پروفیل های ساختمانی، مورد زیر است:

پروفیل‌های باز:

به سبب شکل ظاهری به این نام معروف شده‌اند؛ این دسته شامل مواردی مانند:پروفیل Z،  تیرآهن، تسمه، میگلرد، چهارپهلو، هاش، ناودانی و نبشی  فرمینگ می‌شود.

پروفیل‌های بسته:

این گروه از پروفیل‌ها نیز، به سبب شکل ظاهری با عنوان “پروفیل‌های بسته” شناخته شده‌اند؛ پروفیل‌های بسته شامل انواعی مانند پروفیل UPVC، پروفیل کرکره برقی، پروفیل درب و پنجره و انواع پروفیل لوله و قوطی می‌شود.

در ادامه این مقاله، انواع پروفیل های ساختمانی را بصورت مختصر بررسی می‌کنیم:

پروفیل زد Z

پروفیل های باز با مقطع Z در سقف سالن های بزرگ همانند سالن های ورزشی، پارکینگ ها، سوله و انبار کاربردهای فراوانی دارند. پروفیل Z انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها با توجه به ضخامت و ارتفاع و همچنین ورق تولیدی قیمت های متفاوتی دارند.

پروفیل به شکل I

این پروفیل‌ها که شکلی مانند I انگلیسی دارند، به سبب مقاومت خمش بسیار مطلوب، در قسمت‌های متعددی از ساختمان سازی به کار می‌روند. تیرآهن‌های I شکل، در سه نوع کلی تولید می‌شوند و هر کدام از این مدل‌ها، ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند:

تیرآهن IPB

این مقطع فولادی در سه مدل سبک، متوسط و سنگین تولید می‌شود و قیمت تیرآهن در این سه مدل متفاوت است. ویژگی این پروفیل، نسبت به سایر پروفیل شکل ظاهری آن است. تیرآهن IPB با بالی پهن‌تر از سایر تیرآهن‌ها تولید می‌شود. از این پروفیل در مستحکم‌سازی ستون سازه‌ها استفاده می‌شود.

تیرآهن یکی از مهمترین مقاطع فولادی در صنعت ساختمان است که برای استفاده از آن، لازم است انواع مختلف این محصول، کاربرد و ویژگی‌ها و حتی کیفیت کارخانه‌های تولید کننده این محصول را بشناسید.

به یاد داشته باشید که انتخاب نامناسب این محصول سهم زیادی در میزان عدم موفقیت پروژه‌های شما خواهد داشت.

تیرآهن INP:

تیرآهن INP یکی از رایج‌ترین انواع تیرآهن موجود در بازار است. این تیرآهن نیز مانند تیرآهن IPB، گزینه مناسبی برای مستحکم‌سازی ستون‌هاست. بال تیرآهن INP به صورت شیب‌دار است و این مسئله، تفاوت‌هایی در کاربرد این تیرآهن ایجاد می‌کند.

تیرآهن IPE:

از تیرآهن IPE به سبب اینکه پهنای بال بیشتری دارد در اتصالات پرچی و پیچی بسیار استفاده می‌شود. درباره خواص مکانیکی و شیمیایی این نوع تیرآهن باید بگوییم که بسیار شبیه به تیرآهن INP است.

پروفیل سپری T

پروفیل‌های آهنی سپری (Iron Tripetalous ) که به پروفیل‌های T معروف هستند.این مقاطع که به شکل سه پر Tتولید می‌شوند همانند پروفیل L به دو صورت پرسی و فابریک تولید می‌شوند.اما در موارد معدودی تیرآهن را از قسمت وسط به صورت طولی برش می‌دهند و از آن سپری تولید می‌کنند.به عنوان مثال از برش یک تیرآهن نمره ۲۰۰ دو سپری به سایز ۱۰۰ تولید می‌شود.نحوه تولید این این پروفیل‌ها به لحاظ شکل ظاهری به صورت لبه گرد و یا لبه تیز می‌باشد.اندازه و طول این پروفیل‌ها بنا به درخواست مشتری تولید می‌گردد اما استاندارد طول سپری‌ها ۶ تا ۱۲ متر می‌باشد..

این پروفیل، مقاومت خمشی کمی دارد و این مسئله باعث می‌شود که استفاده از سپری در اتصالات فولادی با سختی‌هایی همراه شود.

پروفیل آبرو

پروفیل آبرو برای پوشش انواع سقف‌ها، در ابعاد و سایزهای متفاوتی تولید می‌شود. این پروفیل، در دو شکل یک‌طرفه و دوطرفه ساخته شده و هر کدام از این دو شکل، خاصیت و کاربرد خاصی دارند.. از پروفیل آبرو در جمع‌آوری و انتقال آب باران یا برف سقف‌ها استفاده زیادی می‌شود. پروفیل آبرو به سبب اینکه مواجه زیادی با مایعات دارد و در معرض خوردگی بیشتری قرار دارد، از ورق‌های فولادی گالوانیزه ساخته می‌شود.

پروفیل تسمه

تسمه یک پروفیل ساختمانی است که که عرض آن کمتر از ۱۶۰ میلی‌متر می‌باشد. پروفیل تسمه در نقشه‌های ساختمانی با علامت اختصاری PL نشان داده می‌شود.

پروفیل نبشی L

نبشی یکی از پرکاربردترین انواع پروفیل های ساختمانی است. این پروفیل معمولا در اکثر پروژه‌های عمرانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اندازه بال و ضخامت در پروفیل نبشی بسیار مهم و تعیین‌کننده است.

پروفیل ناودانی

پروفیل ناودانی با مقطع فولادی که از نورد بیلت هایی از جنس فولاد کربنی ساخته شده و شکل سطح مقطع آن از یک جان افقی و و دو بال عمودی به شکل حرف U انگلیسی تشکیل شده که در زوایه های داخلی مقطع انحنای گردی دارد. این پروفیل در گروه پروفیل های باز قرار می گیرد و جزو پروفیل های صنعتی و ساختمانی میباشد که با مقطع باز تولید میشود.

پروفیل ناودانی در جنس‌های گوناگونی مانند آلومینیوم، استیل و فولاد ساخته می‌شود. این پروفیل با توجه به کاربرد، از ورق‌های گالوانیزه فولادی نیز ساخته می‌شود. پروفیل ناودانی بیشترین استفاده را در ساخت چارچوب‌های درب و پنجره دارد. همچنین گفتنی است که پروفیل ناودانی در دو شکل ساده و مشبک تولید می‌شود.

میلگرد

میلگرد جزو مقاطع فولادی بسیار مشهور است که در هر ساختمانی از آن استفاده می‌شود. میلگردها در دو شکل کلی آجدار و بدون آج ساخته می‌شوند و پایه ساخت بسیاری از محصولات فولادی مانند خاموت، سنجاقک و رکابی هستند.

قیمت میلگرد در قطرهای گوناگونی تولید می‌شود و هر قطر آن، در قسمت خاصی از ساختمان به کار می‌رود. میلگردها معمولا به همراه بتن در سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند تا مقاومت کششی این مصالح را افزایش دهند.

دنیای مقاطع فولادی را بدون وجود میلگرد نمی‌توان متصور شد؛ اهمیت این محصول در سازه‌های فولادی و صنایع مختلف به اندازه‌ای است که بدون وجود آن هیچ پروژه‌ای را به اتمام نمی‌توان رساند. حجم استفاده از میلگرد در سازه‌های فولادی بالاست و عوامل مختلفی در قیمت نهایی آن تاثیرگذار هستند.

قوطی پروفیل

پروفیل قوطی یکی از مهمترین مقاطع فلزی در ساختمان سازی و صنعت می باشد وانواع مختلفی دارد که قوطی پروفیل آهنی پرکاربرد ترین قوطی در بین انواع قوطی فلزی از جمله قوطی پروفیل استیل یا قوطی پروفیل آلومینیومی است.از قوطی پروفیل های مربع و مستطیل در صنایع خودرو سازی ، ساختمان سازی و حتی ساخت پایه میز و صندلی و نرده و در و پنجره استفاده می شود. قوطی و پروفیل های با مقاطع بزرگتر که معروف به پروفیل ستونی ( قوطی ستونی ) می باشند با ضخامت ۲/۵ تا ۸ میلیمتر در ساختن ستون و اسکلت فلزی ساختمانها به کار می روند. همچنین با مشخصات فیزیکی خاصی اگر ساخته شوند در ساختن شاسی تریلر ها و نفت کش ها نیز از آنها استفاده می شود. پروفیل زد ، پروفیل لنگه دری و کلافی و پروفیل مبلی نیز از دیگر انواع پروفیل می باشند که کاربرد هایی در صنایع مشابه و متفاوت دارد.

کاربرد پروفیل های ساختمانی

کاربرد پروفیل های ساختمانی بسیار گسترده و متنوع است؛ همانطور که در بخش‌های قبلی نیز اشاره کردیم، هر پروفیل در قسمت خاصی از ساختمان به کار می‌رود. با همه این تفاسیر، می‌توانیم بگوییم که موارد زیر، مهم‌ترین کاربردهای انواع پروفیل ساختمانی هستند:

  • مستحکم‌سازی قسمت‌های مختلف ساختمان و سازه‌های فولادی.
  • ساخت انواع چارچوب‌ها برای درب و پنجره.
  • ساخت، پوشش و مستحکم‌سازی سقف سوله‌ها یا سازه‌های دیگر.
  • تولید چارچوب‌های بزرگ فولادی یا فلزی.

پروفیل های ساختمانی در انواع گوناگونی تولید می‌شوند و هر مدل از آن‌ها، کاربرد خاصی در ساختمان‌سازی دارد. نبشی، ناودانی، پروفیل زد و انواع تیرآهن جزو پروفیل‌های ساختمانی محسوب می‌شوند؛ هر کدام از این پروفیل‌ها کاربرد مشخصی دارند. مثلا پروفیل ناودانی برای ساخت چارچوب درب و پنجره و پروفیل نبشی برای مستحکم‌سازی سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کلام آخر

شرکت آریا صنعت کرن تولید کننده ی پروفیل تقویتی گالوانیزه(پروفیل یو)، پروفیل زد ، کرکره سینوسی ، کرکره ذوزنقه ، خدمات نوار بری :برش طولی و یا نواربری کلاف های سرد،گالوانیزه و رنگی از ضخامت ۰٫۳ الی ۲ میلیمتر وتبدیل به نوارهایی با حداقل عرض ۱۵ و حداکثر ۱۲۵۰ میلیمتر است.