تفاوت پروفیل زد و سی فریم
تفاوت پروفیل زد و سی فریم
امروزه پروفیل ها در صنایع گوناگونی مانند ساخت و ساز، حرف اول را در اجرای سازه ها و اجزای تشکیل دهنده آنها میزنند. پروفیل ها به طور کلی مقاطع فولادی بلندی هستند که سطح مقطع آنها در تمام طول آن یکسان می باشند. این مقاطع را می توان به دو دسته ی پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم بندی کرد. یکی از انواع پروفیل های باز که در دو نوع سی و زد ساخته می شود، پروفیل پرلین می باشد.
جهت ساخت پروفیل ها از روش فرآیند نورد سرد و نورد گرم انجام می شود. همچنین پروفیل ها به دو دسته باز و بسته تقسیم بندی می شوند که هر کدام از آنها خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند و برای کاربردهای مخصوصی مورد استفاده قرار می گیرند.
پروفیل ها انواع گوناگونی دارند که از انواع پرکاربرد آن ها میتوان پروفیل زد(Z Profile) و C فریم(C frame) را نام برد. همچنین این مقاطع از انواع پروفیل باز به حساب می آیند که هر کدام از آنها دارای ویژگی و کاربردهای مخصوص به خود هستند. در ادامه به بررسی تفاوت این دو پروفیل مهم می پردازیم اما در ابتدا به معرفی و بررسی هر کدام از این مقاطع می پردازیم.
پروفیل زد
پروفیل زد یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی می باشد که برای تولید آنها از فرایند نورد گرم و یا نورد سرد استفاده می شود. در روش نورد گرم، ورق های فولادی در کوره هایی با دمای بسیار بالا حرارت داده می شوند تا گداخته شوند و پس از اینکه به اندازه ی کافی شکل پذیر شدند، توسط دستگاه های مخصوص به شکل حرف انگلیسی Z فرم دهی میشوند. در روش نورد سرد، دیگر خبری از کوره های دمای بالا نیست زیرا در این روش ورق های فولادی بعد از قرار گرفتن در دستگاه کلاف باز کن در سایزهای مشخص و مورد نیاز برش داده می شوند و در مرحله آخر با استفاده از دستگاه های فرمینگ و یا قالب زن به پروفیل زد تبدیل میشوند.
پروفیل سی فریم
از دیگر پروفیل های پر مصرف و پرکاربرد می توان پروفیل C فریم(C frame) را نام برد که برای تولید این نوع پروفیل تنها از روش نورد سرد استفاده میشود. این پروفیل ها از انواع پروفیل باز به حساب میآید و به دلیل شباهت شکل ظاهری آن به حرف سی انگلیسی C با این عنوان شناخته می شود.
همچنین جهت ساخت این پروفیل از انواع ورق های فولادی مانند: ورق سیاه، روغنی و یا گالوانیزه استفاده می شود که هر کدام کیفیت خاص خود را دارند. در این روش ورق های فولادی در اندازه های مورد نیاز و متناسب در سایزهای پروفیل برش داده می شود و پس از ورود به دستگاه، رول فرمینگ می شود و توسط این دستگاه به شکل پروفیل سی تبدیل شود. مانند پروفیل های زد، پروفیلهای سی گالوانیزه نیز از کیفیت و قیمت بالاتری برخورد هستند.
تفاوت پروفیل زد و سی فریم
تفاوت پروفیل زد و سی فریم علاوه بر شکل ظاهری آنها که در بالا به آن اشاره شد، در کاربرد آنها نیز می باشد.
- اولین تفاوتی که می توان بین این دو پروفیل نام برد مربوط به کاربرد آنها می باشد. در صنعت ساخت و ساز معمولا از پروفیل های زد پرلین در ساختن تیرچه های سقف و دیوارها استفاده می شود. در صورتی که پروفیل های سی فریم کاربرد متفاوتی دارند.
- از پروفیل های سی فریم در دیوار و سقف سازه ها استفاده می شود.
- تفاوت دیگر این دو پروفیل مربوط به زاویه ی آنها می باشد. پروفیل های سی فریم دارای زاویه ی ۹۰ درجه می باشند.
- زاویه های پروفیل های زد مانند پروفیل سی نیستند و زاویه ی آنها کمتر از ۹۰ درجه می باشند. به همین جهت پروفیل های زد انعطاف پذیرتر از پروفیل های سی فریم می باشند. این انعطاف پذیری بیشتر موجب می شود که بتوان از آها جهت مصارف بیشتری استفاده نمود.
- پروفیل های زد به خاطر ظاهر آنها، این امکان را دارند که به شکل پیوسته می توانند بر روی یکدیگر قرار بگیرند. اما این امکان برای پروفیل های سی میسر نمی باشد. به همین جهت برای ساخت دهانه های بلند باید از پروفیل های زد پرلین استفاده نمود.
- نصب پروفیل سی فریم از پروفیل زد آسانتر می باشد. به همین علت از این پروفیل ها در اسکلت فلزی و سازه های تک دهانه و برای دیوارهای نگهدارنده استفاده میشود. علاوه بر موارد، از پروفیل های سی در پشتیبان دیوارها، کف و سقف نیز استفاده میشود.
- پروفیل های سی و زد از لحاظ میزان استحکام تفاوت هایی با یکدیگر دارند. به طور کلی می توان گفت که پروفیل های زد بسیار قوی تر از پروفیل های سی فریم می باشند.
- یکی از مزیت های پروفیل زد نسبت به پروفیل سی، قابلیت امتداد و قدرت هم پوشانی بیشتر آن می باشد. به همین امر عملکرد آن یکپارچه تر می باشد.
- پروفیل های زد نیز می توانند سازه های بسیار سنگین را تحت حمایت خودشان قرار دهند. اما پروفیل های سی فریم از استحکام کمتری برخوردار هستند و در سازه های سبک تر استفاده می شوند. بنابراین برای انجام عملیات ساخت و ساز ساختمان هایی که سقف های بزرگی دارند یا دارای ظرفیت بار بیشتر می باشند از پروفیل های زد استفاده می شود. از همین رو این استحکام بالای پروفیل های زد موجب می شود تا بتوان از آنها را در ساخت و ساز سازه های صنعتی و کشاورزی هم استفاده شود.
کاربرد پروفیل زد و سی فریم
به طور کلی پروفیل ها تجهیزاتی می باشند که در ساختن درب و پنجره ها و لوله ها مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل های باز در اندازه ها و شکل های مختلفی در بازار موجود می باشند که همانطور که در بالا به آن اشاره شد، پروفیل سی و زد از پرکاربردترین این مقاطع می باشند.
پروفیل ها به صورت مربع و مستطیل در بازار موجود می باشند که برای صنعت ساخت و ساز به کار برده می شوند. در واقع می توان گفت پروفیل ها در تمامی صنایع کاربردهای گوناگونی دارند، از پروفیل ها جهت ساخت نرده های فلزی اطراف کارخانه ها و کارگاه ها، ساخت انواع نرده های فلزی، حصار های فلزی، پل های عابر استفاده می شود. پروفیل های سی و زد تقریبا کاربردهای مشابهی دارند اما موارد استفاده این دو پروفیل کاملاً یکسان نیست. در ادامه به کاربرد هر کدام می پردازیم:
- از پروفیل سی معمولا در ساخت سازه های سبک با اندازه های نه چندان بزرگ استفاده می شود.
- از پروفیل زد در سازه های بزرگتر با سقف بلندتر استفاده می شود.
- از پروفیل های سی فریم در پوشش های سقفی استفاده می شود. این پروفیل ها به منظور استحکام بخشی به انواع سقف های شیروانی و شیبدار و در سازه هایی مانند: کارگاه ها، کارخانجات، سولهها و … استفاده می شوند.
- از دیگر کاربردهای پروفیل سی می توان استحکام بخشی به ستون هایی که میزان بار زیادی را به آنها وارد میشود، را نام برد.
- همچنین از پروفیل سی در پوشش دهی به منظور افزایش مقاومت دیوارها، مخصوصا دیوارهای غیر باربر مورد استفاده قرار میگیرند.
- پروفیل زد نیز به نوبه ی خود کاربردهای متفاوتی در صنعت ساختمان سازی دارد که تقریبا کاربرد آنها با کاربرد پروفیل سی یکسان می باشد. از رایج ترین و مهم ترین کاربرد پروفیل زد می توان، ساخت پوشش سقف های شیروانی و شیبدار در سازه های عظیم را نام برد. همچنین استفاده از این پروفیل ها می توان منجر به استحکام و مقاومت بیشتر سقف سازه ها شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.