پروفیل های ساختمانی چیست؟
پروفیل های ساختمانی چیست؟
خلاصه مقاله: ما در این مقاله میخواهیم شما را با انواع پروفیل ساختمانی(پروفیل z ، پروفیل یو و …)، تاریخچه پروفیل ها، انواع مختلف پروفیل ها، عوامل موثر بر قیمت پروفیل ها آشنا سازیم. پس با ما همراه باشید.
مصالح مختلفی در صنعت ساختمان استفاده می شوند که هر کدام دارای ویژگی ها وجنس متفاوتی هستند. یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی، انواع مصالح فلزی هستند مانند پروفیل های ساختمانی فولادی. پروفیل های فولادی دارای مقاطع ثابت در طول مشخصی هستند که برای بهبود کیفیت و سرعت در صنایع مختلف به ویژه در پروژه های ساختمانی استفاده می شوند.
تاریخچه پروفیل ها
قدمت پروفیل های فولادی به سال ۱۸۹۰ برمی گردد، دقیقا زمانی که مهندسان در اسکاتلند برای ساخت یک پل پرچ شده به طول ۵۲۱ متر از ورق های رولی استفاده کردند. حدود دو دهه بعد، برادران Mannsman برای سهولت در اتصال قطعات و سازه ها، سوراخ های مورب روی این رول های ورق ایجاد کردند و به تولید گسترده و بیشتراین پروفیل ها مشغول شدند. زمانی که صنعت جوشکاری رشد چشمگیر و بی نظیری پیداکرد، فرآیند بهینه سازی استفاده از پروفیل ها توسط مهندسان مختلف تا جنگ جهانی دوم ادامه یافت. در طول جنگ جهانی دوم، سازندگان با استفاده از جوشکاری یکپارچه موفق به تولید مقاطع خالی با ضخامت کم و بدون درز شدند.
پس از جنگ جهانی دوم، Mueller دستگاهی را اختراع کرد که به راحتی میتوان برشهای دایرهای و مستطیلی شکل را بر روی پروفیلها ایجاد کرد. سپس در طول این سال ها، تولید مقاطع فولادی به طورقابل توجهی توسعه یافت.
انواع مختلف پروفیل های فولادی:
به طور کلی پروفیل ها با توجه به شکل ظاهری، میزان حمل بار، روش و فرآیند تولید، متریال و… به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند.
پروفیل ها با توجه به شکل ظاهریشان به دو دسته باز و بسته تقسیم می شوند که هر کدام دارای مقطع متنوع و ویژگی های خاص خود می باشند.
پروفیل های باز:
پروفیل های باز دارای سطح مقطع مربع یا مستطیل کامل نیستند و عموماً یک یا چند مورد از آنها باز هستند. با توجه به نیاز مصرف کنندگان در ساخت محصولاتی مانند ناودانی، تیرآهن، نبشی، پروفیل پانچ شده، تسمه میلگرد، چهارپا و … پروفیل های باز، وارد بازار شد که شرکت وستادژ آسیا نیز در زمینه تولید این محصولات فعالیت می کند. . یکی دیگر از دلایل تولید این پروفیل ها، نصب راحت تروآسانتر بود. این محصولات اغلب با نام های خاص خود در بازار خرید و فروش می شوند و کاربردهای زیادی دارند. شکل مقطع پروفیل باز می تواند شبیه یکی از حروف Z، T، U، C، G باشد.
مزایای اصلی استفاده از پروفیل های باز به شرح زیر است:
- نصب آسان
- استحکام بالا
- وزن سبک
- کم هزینه و مقرون به صرفه
دسته دیگری از پروفیل ها بر اساس میزان تحمل بارونیرو به دو دسته پروفیل های سبک و سنگین تقسیم می شوند.
پروفیل های سبک با استفاده از ورق سرد (روغنی) و پروفیل های سنگین با ورق سیاه تولید می شوند. همچنین نوع سبک به محصولات با ضخامت کمتر از ۱٫۵ و نوع سنگین با ضخامت های بیشتر از ۱٫۵ مربوط می شود. از نظر کاربرد معمولاً در مواردی که نیروی زیادی وارد شود برای تحمل بهتر وبیشتر از نوع پروفیل های سنگین استفاده می شود. از نظر قیمت، قیمت پروفیل سبک بالاتر است اما در نهایت به دلیل محاسبه قیمت بر واحد وزن، قیمت این محصول نسبت به نوع پروفیل سنگین کمتر است.
پروفیل ها بر اساس روش های تولید به چند دسته تقسیم می شوند. قوطی و پروفیل را می توان به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تولید کرد. همچنین نحوه تولید بستگی به امکانات دستگاه ها دارد و متناسب با امکانات دستگاه تولید خواهد شد.
روش تولید مستقیم:
در روش مستقیم ابتدا با خم کردن ورق، زوایا و اشکال شکل میگیرد. سپس لبه های ورق را دو به دو جوش می دهند تا سطح مقطع مورد نظر تشکیل شود. در نهایت پروفیل توسط اره اتوماتیک برش داده می شود تا برای مراحل بعدی بسته بندی و نصب مشخصات آماده شود.
روش تولید غیر مستقیم:
در تولید غیرمستقیم قوطی پروفیل، ابتدا ورق فولادی به یکی از سه روش لبهبندی، شکلدهی مرکزی و فرم دهی از شعاع ورق به لوله تبدیل میشود. سپس لوله تغییر شکل داده و به عنوان مقطع در نظر گرفته می شود.
در این روش با تولید لوله اولیه و با تعویض چند قالب در قسمت سایزینگ می توان چندین نوع پروفیل به مقاطع مختلف تولید کرد. این روش نسبت به تولید مستقیم پروفیل ها در خط جوش، انحنای سطح و اندازه اضلاع دقت پایین تری دارد.
انواع پروفیل های ساختمانی بر اساس فرآیند تولید:
در حال حاضر می توان پروفیل هایی با مزایای متفاوت را با روش های مختلف تولید کرد. یکی از روش های تولید پروفیل استفاده از دستگاه های نورد می باشد. در روش نورد با استفاده از دو غلتک، شکل دهی ورق فلز طی فرآیندی تدریجی انجام می شود. نورد به دو صورت گرم و سرد انجام می شود که هر کدام ویژگی ها و مزایای خاص خود را دارند. تولید پروفیل را می توان در دماهای بالا (نورد گرم) یا در دمای اتاق (نورد سرد) انجام داد. درنتیجه دما نقش مهمی در تولید پروفیل دارد.
پروفیل نورد گرم:
عموماً از این روش برای تولید انبوه استفاده می شود. مقاطع باز تولید شده در این روش در دمای بالای ۱۸۰۰ درجه فارنهایت گرم می شوند و پایه های غلتکی روی آنها حرکت می کنند تا ورق های فولادی را تغییر شکل دهند. همچنین به دلیل دمای بالا در پروفیل ها، ویژگی مقاومت در برابر خوردگی افزایش می یابد و نگهداری آنها در هوای آزاد محدود نخواهد بود.
پروفیل های نورد سرد:
فرآیند نورد سرد مشابه نورد گرم است، با این تفاوت که نورد سرد در دمای اتاق انجام می شود. تولید مقاطع باز به روش نورد سرد به گونه ای است که صفحه فولادی در دمای معمولی هوای اتاق توسط غلتک ها تحت فشار قرار گرفته و تغییر شکل می یابد. نتیجه استفاده از این روش تولید سطوح با دقت بالا و قطعات با استحکام بالا می باشد. دقت اشکال و مقاطع تولید شده در این روش بسیار بالاست. پروفیل های تولید شده به روش نورد سرد برای ساخت دوار و بسیاری از نیازهای صنعتی مناسب بوده و برای کارهای سبک ساختمانی مانند ناودانی، چهارچوب درب ساختمانی و … قابل استفاده می باشد.
به طور کلی پروفیل های تولید شده در روش های نورد سرد و گرم از نظر ظاهری مشابه هستند، اما از نظر کیفیت، دقت سطوح و همچنین شکل پذیری متفاوت خواهند بود.
پروفیل های کامپوزیت: این محصولات از دو نوع پروفیل نورد سرد و پروفیل نورد گرم تشکیل شده اند.
کاربرد پروفیل های ساختمانی:
پروفیل ها به دلیل مواد فلزی و به دلیل مقاومت کششی بالا برای تقویت سازه ها و اجزای بتنی استفاده می شوند. همچنین این مصالح ساختمانی فلزی دارای سطح مقطع بسیار مقاومی هستند که باعث می شود نیروی زیادی را بدون تغییر شکل تحمل کنند. مهمترین کاربرد پروفیل های ساختمانی عبارتند از:
- تکنولوژی حفاری
- صنایع پتروشیمی، نفت و گاز
- صنعت ساختمان
- ساخت داربست
- ساخت نمای بالایی ساختمان
- نصب سیستم های لوله کشی و اتصالات
پروفیل های Z شکل در سقف به کار می رود و در تهیه چهارچوب درب های فلزی بزرگ از پروفیل های ناودانی استفاده می شود.
عوامل تاثیر گذار بر قیمت پروفیل:
- وزن پروفیل ها (پروفیل z ، پروفیل یو و …)
- کیفیت محصولات پروفیل (پروفیل z ، پروفیل یو و …)
- تاثیر مستقیم کارخانه های تولید پروفیل (پروفیل z ، پروفیل یو و …)
- حضور واسطه ها در بازار
- برند و شرکت سازنده پروفیل
- مواد اولیه مورد استفاده در فرآیند ساخت پروفیل
- روش تولید پروفیل فولادی
مشخصات پروفیل های فولادی:
استحکام بالا در برابر ضربه، سایش، پوسته شدن، گرما و یکنواختی سطوح و دقت بالا در تلرانس ابعادی از ویژگی های منحصر به فرد این نوع پروفیل ها می باشد. فرآیند تولید و کنترل کیفی این پروفیل ها باید مطابق با استانداردهای روز دنیا انجام شود.
مزایای پروفیل های فولادی:
- مقاوم در برابر خوردگی و سایش
- مقاوم در برابر گرما
- قابلیت بازیافت
- ظاهر زیبا
- مقرون به صرفه
- عمر طولانی و مفید
- ضد زنگ
طبق بررسی ها ومطالعات انجام شده امروزه پروفیل ها متریال اصلی ساخت و ساز هستند. پروفیل های سبک و سنگین با توجه به نوع کاربرد در مصارف صنعتی و غیر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. پروفیل های سبک به دلیل تولید در اندازه های مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرند، به عنوان مثال در خیابان ها، پیاده روها، نرده های اطراف کارخانه، پنجره های ساختمان و مکان های عمومی، سقف های ساختمان طاقچه ها و … از پروفیل ها استفاده می شود. بنابراین این مصارف تاثیر زیادی در قیمت پروفیل سبک دارد.
کلام آخر
شرکت آریا صنعت کرن تولید کننده ی انواع ورق کرکره ، ورق کرکره سینوسی ، ورق کرکره ذوزنقه ، تسمه بسته بندی فلزی ، تسمه فولادی ، انواع پروفیل گلخانه ای و پروفیل یو ، پروفیل z با استفاده از بهترین ورقه های فولادی و به روز ترین تجهیزات است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.